Fructe exotice sanatoase si recomandate #1

Fructe Exotice

La început au apărut portocalele si bananele, mai târziu kiwi, ananas, mango si pomelo – am putea spune ca suntem obișnuiți cu fructele exotice in tara noastră. Însa lista acestor fructe este nesfârșita, si multe alte fructe necunoscute apar în galantarele romanești în fiecare zi. De cate ori ai trecut pe langa ele, le-ai privit suspicios si ai trecut mai departe?

Supermarketurile „găzduiesc“ din ce in ce mai multe fructe „exotice” care nu au preţuri foarte mari în comparaţie cu cele obişnuite. Fructele exotice sunt excelente pentru cei care vor să slăbească sau să-şi întărească sistemul imunitar în această perioadă în care gripa bate la uşă. „De asemenea, regularizează tranzitul intestinal şi ajută la prevenirea cancerului şi a bolilor cardiovasculare“, precizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. În plus, aceste fructe conţin adesea foarte puţin zahăr.

Ce importanță au pentru sănătate ? Am alcătuit o lista cu cele mai populare si mai sănătoase dintre aceste fructe semi-cunoscute si efectele lor benefice asupra sănătății.

Specialiştii susţin că românii consumă mai puține fructe tropicale din cauza gustului cu care nu sunt obişnuiţi. „Dacă se doreşte consumarea frecventă a acestor fructe, gustul trebuie educat şi oamenii trebuie să treacă peste bariera psihologică“, crede Gheorghe Mencinicopschi. Până vă obişnuiţi cu gustul fructelor, puteţi să le stoarceţi şi să le consumaţi sub formă de suc.

Papaya

Este un fruct foarte bogat in antioxidanți si flavonoizi, imbunatateste digestia si previne bolile de inima, artrita, bolile de plamani si de vedere. Conține o mulțime de vitamine: C, A, K, E, magneziu, beta carotene, luteina, potasiu şi folaţi etc.

„Papaya este indicat mai ales după mesele copioase, deoarece conţine o enzimă care ajută la procesul de digestie. Totuşi, unii oameni se pot acomoda destul de greu cu gustul fructului, mai ales dacă este mâncat cu tot cu seminţe“, spune Gheorghe Mencinicopschi.

Kiwi

Cu doar 70 de calorii, kiwi-ul este o sursă buna de potasiu, fibre şi are o cantitate dublă de vitamina C faţă de o portocală. De asemenea, kiwi păstrează tenul strălucitor şi anihilează efectul radicalilor liberi. În plus, dacă este folosit ca o mască, poate ajuta şi la prevenirea ridurilor.

In stare proaspăta, conține o enzima (întâlnita si in ananas si papaya) care ajuta la digestia proteinelor: frăgezește mai repede carnea daca se gătesc împreuna. Daca ai nimerit fructe necoapte, le poți grăbi coacerea punându-le intr-o punga de plastic închisa, împreuna cu un mar, o para sau o banana. Acestea din urma eliberează un gaz (etilen) care accelerează coacerea fructelor de kiwi si avocado.

Guava

Acesta este un fruct zemos, dulce şi acid, are gust de căpşune şi de pere. Miezul poate fi de culoare albă, galbenă, roz sau roşie. Guava este o excelentă sursă de vitamina C. Iți dai seama ca e copt atunci când coaja trebuie sa aibă o culoare intensa si când este pasata cu degetul sa fie moale.

Este un superfruct deoarece conţine vitamina A, fibre, potasiu, fosfor si este considera „un bunafrodiziac“.

Mango

In India, se cultiva peste 500 de specii de mango de peste 5000 de ani! Face parte din categoria “super-fructelor” și conţine vitamina A, vitamina C, vitamina D, vitamina B6, vitamina K, precum şi alţi 17 amino-acizi.

Alege fructele tari si fără pete. La temperatura camerei, se vor coace in 3-5 zile. Daca le ții la frigider după ce se coc, ele se vor păstra proaspete aproape o saptamana. Iar daca ai cumpărat prea multe, după ce s-au copt, indeparteaza-le semințele si feliaza-le sau fa-le piure, apoi congelează-le. Vor putea fi folosite la prepararea unor deserturi foarte plăcute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *