Fructe exotice sanatoase si recomandate #2

Avocado

Este unul dintre cele mai “forțoase” fructe exotice: are multe calorii, cele mai multe lipide, proteine si un total de 17 vitamine si minerale – are potasiu din abundenta. De asemenea, asigură o cantitate semnificativă de fibre alimentare, care previn hipercolesterolemia şi apariţia bolilor cardiovasculare

In unele culturi, este considerat chiar un fruct afrodiziac! Spre deosebire de ananas, avocado se coace doar după ce a fost cules si are nevoie de pana la zece zile pentru a fi copt.

Carambola (Fructul Stea)

„Fructul stea“ are o culoare galben-auriu, iar gustul este o combinaţie de citrice, măr şi prune. Fiecare fruct conţine 40 de calorii şi este o sursă foarte bună de vitamina C. Se spală, se feliază şi se mănâncă cu totul. Poate fi adăugat în salate, în diverse feluri de mâncare sau chiar ca garnitură.

„Carambola are un gust acrişor şi de multe ori se foloseşte la ornarea deserturilor“, adaugă specialistul în nutriţie. Persoanele care au probleme cu rinichii nu ar trebui să consume acest fruct, deoarece conţine acid oxalic.

Kumquat

Cele mai mici citrice, originare din China. Spre deosebire de celelalte citrice, au coaja dulce, comestibila. Fructul de kumquat nu conține colesterol, grăsimi si nici sodiu. Este o sursa excelenta de fibre, vitamina A si vitamina C, calciu si fier. 8 fructe conțin 100 de calorii.

Acest fruct exotic este folosit pentru durerile de gat.

Lychee

Sunt originare din China si înrudite cu longanul. Majoritatea oamenilor le consuma conservate, dar se găsesc și fructe proaspete intre noiembrie si ianuarie. Miezul este translucid, aproape alb si este cel comestibil.

Au un parfum dulceag asemănător cu al florilor de soc. Conțin o cantitate mare de vitamina C – un singur fruct conține necesarul zilnic de vitamina C al unui om. Mai conține fosfor si potasiu. Nu conțin colesterol.

Fructul pasiunii (Maracuya)

Maracuja sau maracuya este unul dintre cele mai aromate fructe tropicale cu un gust distinct care provin din America de Sud si mai sunt cunoscute sunt numele de Granadilla sau mai simplu spus micuța Rodie.

Este bogat în vitaminele A şi C, potasiu şi fibre şi conţine doar 16 calorii. Tăiaţi în două fructul pasiunii şi apoi scoateţi şi consumaţi pulpa cu seminţe. De asemenea puteţi consuma maracuya în salate de fructe sau cu pui ori peşte.

Persimmon (Kaki)

Fructele naționale ale Japoniei, cunoscute si sub numele de sharoane.

Era considerat in vechime un deliciu fara egal, lucru pentru care a primit numele de „hrana a zeilor”. Originile lui sunt foarte vechi. Primii l-au cultivat chinezii, apoi a fost preluat de japonezi. Kaki-ul e un fruct de toamna si ajunge la maturitate in septembrie-noiembrie.

Când nu e copt, fructul de kaki nu poate fi mâncat, fiindcă acesta are o doza foarte mare de tanin. Japonezii il numesc „planta cu cele 7 virtuți“ pentru ca este un aliment foarte bogat in nutrienti fundamentali: de la acțiunea antioxidanta a betacarotenului și a Vitaminei C pana la acțiunea potasiului, fundamentala pentru controlul contracțiilor musculare si a presiunii arteriale.

Este foarte bogat in zaharuri si e o importanta sursa energetica: un fruct de dimensiuni medii conține circa 200 de calorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *