Care este pretul corect pentru fotografia de nunta?

Fotografie de nunta

Ai stat pe net cateva zile cautand fotograf pentru nunta ta. Ai dat de zeci de site-uri cu reclame care mai de care mai stralucitoare, inimioare, stelute, etc. Deja plictisit sa vezi acelasi lucru, esti aproape sa te dai batut, dar parca din greseala, la un moment dat dai peste un alt fel de site.

Mai ingrijit, mai elegant, au cam disparut reclamele, iar fotografiile….wow! Nu te mai poti opri din admirat. Poti sa pierzi cateva ore vizionand toate galeriile puse pe site, sau toate postarile de pe blog. Citesti toate paginile, si entuziasmat/a ii scrii un mail, sau poate chiar dai un telefon viitorului sot/sotie sa-i impartasesti ce-ai gasit. Sunteti amandoi fericiti, si trimiteti repede un email fotografului. Soseste raspunsul, si…surpriza. Citesti emailul inca o data, ca sa te asiguri ca nu ai citit gresit. Suma este poate in jur de 1000 euro sau chiar mai mult, si-ti pierzi tot entuziasmul.

Unul dintre cele mai sensibile subiecte cu care ai de-a face in momentul in care cauti fotograf pentru nunta este pretul. Esti obisnuit sa auzi cifre de genul 3-4 milioane, poze facute de vecinul de pe scara, sau 200, 300 euro, poze facute de studioul de pe bulevard. Si parca tarifele care tocmai le-ai primit pe mail sunt dintr-o alta lume. Tocmai de aceea, voi incerca sa prezint pe scurt cateva dintre motivele pentru care lucrurile stau asa:

Echipamentul: acesta este poate unul dintre cele mai importante aspecte care influenteaza pretul fotografiei. Daca de obicei vecinul de scara face poze cu aparatul DSLR cumparat cadou de craciun, cu obiectivul din kit si blitzul on-board, iar fotograful de la studio poate are o camera putin mai performanta si un blitz aditional, fotograful profesionist va avea macar doua aparate (in primul rand pentru backup), mai multe obiective, mai multe blitzuri, si de multe ori si un asistent. Investitia initiala in echipamente de calitate poate sa fie astfel cel putin 10 000 EUR, si poate merge foarte usor catre 20-30 000 EUR. Daca compari aceste cifre cu investitia de 1000, poate 1500 de euro a celorlalti “meseriasi”, vei intelege ca o mare parte din tariful vehiculat este amortizarea acestor investitii.

Munca de dupa nunta: Marea majoritate a “meseriasilor” pot sa iti dea fotografiile chiar la finalul evenimentului. 1500, 2000 de fotografii, important e sa fie cat mai multe. Nu este insa deloc neobisnuit ca fotograful profesionist sa mai lucreze inca in jur de 40 de ore: selectarea celor mai bune fotografii, retusarea tuturor fotografiilor predadate, editare in photoshop. Acest aspect are deasemenea un important aport la pretul serviciului, fiindca una e sa lucri o zi, doua pentru o nunta, si e altceva sa acorzi o saptamana, sau chiar doua pentru munca de postprocesare.

Fotograful: Oricat de scump echipament ar avea, si oricata pricepere are fotograful in photoshop, nimic cu compenseaza talentul si priceperea fotografului de a folosi lumina, compozitia, pentru fotografii deosebite. Oricine poate sa seteze modul AUTO al aparatului si sa faca mii de poze, insa foarte putini sant cei care inteleg ca o fotografie de calitate inseamna mai mult decat atat. Incepand de la surprinderea cu pricepere a emotiilor si a momentelor unice, pina la folosirea creativa a luminii in cadrul unei sedinte foto de portret, sau compozitii dramatice, ochi bun pentru detalii semnificative, totul tine de priceperea fotografului. Si mai mult ca sigur, acesta poate fi cel mai important motiv pentru care fotografiile pe care tocmai le-ai descoperit au acel efect de “wow”.

Desi ar mai fi inca mult de povestit pe marginea acestui subiect, am incercat sa lamuresc macar in pare unele aspecte care afecteaza costurile fotografiei de nunta. Si cand vei cauta poze de nunta pe net, nu strica sa cunosti si aceasta informatie. Pin la urma, amintirile tale sunt de nepretuit, asa ca e pacat sa faci economie tocmai in acel moment din viata, cand poate aceastea valoreaza si mai mult.

Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *