Cat de usor este sa construiesti o casa?

Pentru constructia unei care, este necesar sa urmariti o serie de pasi, in functie de legislatia in vigoare. In urmatoarele randuri vei afla tot ce trebuie sa stii pentru a construi o casa:

Etapa I – explorarea

Acesta cuprinde obtinerea certificatului de urbanism, a planului ubranstic de detaliu, a planului ubranistic zonal si efectuare studiilor de tema si pe variante.

Tot in aceasta etapa trebuie realizate testele geodezice pentru a afla daca terenul dumneavoastra este construibil.

De asemenea, trebuie sa studiati impreuna cu arhitectul dvs. amplasamentul terenului, imprejurimile, topografia, nevoiel si dorintele tale, caracteristicile, climatul, etc.

Daca doriti sa transformati o cladire care deja exista sunt necesare alte cateva studii preliminare ce vor determina starea tehnica a constructiei.

Trebuie de asemenea sa stiti ca daca doriti un subsol la casa trebuie sa verificati anumite aspecte: sa intrebati in vecini daca au subsosl, sa verificati nivelul panzei freatice, existenta utilitatilor publice (apa, canal, electricitate, gaz, telefon, etc.)

Tot in aceasta etapa trebuie sa ne gandim de unde vom cumpara materiale pentru casa pentru a ne face un buget estimativ. Spre exemplu eu am gasit cuie pentru constructii de pe www.estmetalcab.ro si am fost multumit de raportul pret/calitate.

Etapa II – autorizatia de constructie

In aceasta etapa trebuie sa obtinem autorizatia de constructie de la primarie.

Etapa III – proiectul tehnic si de executie

Presupune realizarea proiectului tehnic, proiectului de executie, antemasuratorile si alte detalii despre executie cum ar fi: caiete de sarcini, coordonarea specialitatilor, etc.

Etapa IV – Santierul

Presupune inceperea lucrarilor si urmarirea lor.

Etapa V – Finalizarea

Presupune receptia si finalizarea lucrarilor, inclusiv intabularea.

INFO:

Ce este certificatul de urbanism?

Este actul de informare prin care se fac cunoscute solicitantului urmatoarele: elementele privind regimul juridic, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite, economic si tehnic al imobilului, caracteristicile zonei in care se gaseste imobilul sau amplasamentul, si lista avizelor si acordurilor necesare pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

In situatii expectionale, emitentul poate cere in mod suplimentar, elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal sau a unui Plan Urbanistic de Detaliu.

Certificatul de Urbanism se emite pentru:

– in cazul autorizarii executiei lucrarilor de constructii si a instalatiilor;
– in cazul desfiintarii constructiilor;
– in cazul concesionarii de terenuri;
– in cazul  unor cereri in justitie;
– in cazul altor scopuri.

Pentru obtinerea unui Certificat de Urbanism, aveti nevoie de:

-cerere-tip pentru emiterea certificatului de urbanism, completata cu elementele de identificare ale solicitantului si imobilului
-plan de situatie, eliberat pe suport topografic vizat de oficiul judetean de cadastru, geodezie si cartografie la scarile 1:5000 pana la 1:500;
-documentul de plata a taxei de eliberare a certificatului de urbanism (stabilita de catre emitent conform legii) – copie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *