Macaralele si motoarele electrice trifazate

Inca din cele mai vechi timpuri omenirea si industria au avut nevoie sa manipuleze materiale cu greutate mare fie pentru a le transporta dintr-un loc in altul fie pentru a le folosi in constructii. Pentru a reduce efortul depus, pentru a procesa un volum mult mai mare de materiale si pentru a putea face fata la greutati din ce in ce mai mari au fost inventate macaralele, o masina care foloseste cabluri, franghii sau lanturi pentru a misca pe verticala sau pe orizontala materiale, transportandu-le dintr-un loc in altul, acolo unde este nevoie de ele. Macaralele sunt folosite in multe domenii, de exemplu in transporturi sunt utilizate pentru incarcarea sau descarcarea marfurilor de pe navele de comerciale, in constructii pentru ridicarea cladirilor si a materialelor de constructie la etajele unde este nevoie de ele si, in general, in alte domenii industriale pentru mutarea echipamentelor. Folosite din cele mai vechi timpuri prin utilizarea fortei umane sau a animalelor, acestea au evoluat si au profitat din plin de inventiile din domeniul motoarelor. Astazi exista multe tipuri diferite de macaralele, fiecare conceputa pentru o anumita operatiune si fiecare din ele folosind un anumit tip de motor: electric sau termic sau sisteme hidraulice.

Dintre toate tipurile diferite de macarale ies in evidenta sunt macaralele turn, cele de tip pod si macaralele care se construiesc singure. Macaralele turn si cele care se construiesc singure se pot intalni pe santierele unde se contruiesc cladiri, in special in cazul celor inalte.

Macaralele de tip pod sunt mai des intalnite in domeniul rafinarii metalelor precum aluminiul sau otelul si sunt implicate aproape in toti pasii procesului de fabricatie de la turnarea materiei prime in furnal si pana cand metalul prelucrat parseste fabrica. Industria automobilelor fac si ele uz de macaralele pod pentru transportul componentelor de la un punct de asamblare la altul. Acest tip de macara sunt formate dintr-un pod care se deplaseaza cu ajutorul unui motor electric de-a lungul a doua senile suspendate. Tot unul sau mai multe motoare electrice sunt responsabile pentru infasurarea si desfasurarea cablului pe tamburul macaralei. In general tipul de motor folosit in acest caz sunt motoarele electrice trifazate, care le permite sa ridice sarcini foarte mari.

Asa cum am mentionat exista macaralele care sunt puse in miscare de actiunea unui motor electric. Aceste dispozitive sunt masini care transforma curentul electric in lucru mecanic, mai precis in miscare de rotatie. Motoarele electrice se bazeaza cateva principii simple: daca trecem un curent electric printr-un conductor acesta se va transforma intr-un electromagnet. Montand acest conductor pe un ax si introducandu-l apoi intr-un camp magnetic generat fie de magneti permanenti fie de un alt conductor, el se va roti in datorita principiul fundamental al magnetilor: polii opusi se atrag, iar cei identici se resping. Astfel, pe durata alimentarii cu electricitate a sistemului, se va crea o miscare constanta a conductorului care va se va roti si impreuna cu el va roti si axul, transformand astfel cu succes electricitatea in miscare rotativa.

Din punct de vedere al constructiei, motoarele electrice au trei componente principale: statorul, rotorul si intrefierul. Statorul este partea stationara a motorului si include caracasa, infasurarea statorica, bornele de alimentare si armatura feromagnetica. Rotorul este partea rotativa (conductorul de care vorbeam mai devreme) si este compus din armatura ce sustine infasurarea rotorica si axul prin care va livra lucrul mecanic. Intre aceste doua componente exista un spatiu care permite miscarea rotorului si care influenteaza performantele motorului. Acest spatiu se numeste intrefier.

Exista cate un tip de motor pentru fiecare aplicatie, dar ele pot fi clasificate cu usurinta in tipul de electricitate folosit: motoare pe baza de curent continuu, pe baza de curent alternativ sau motoare universale. Aceste categorii principale se impart la randul lor in multe subcategorii, precum motoarele care folosesc  curentul alternativ pot fi monofazate sau trifazate.

Avantajul motoarelor electrice trifazate, de exemplu, este constructia simpla a acestora la care se adauga un cuplu mare si eficienta ridicata, ceea ce le face sa fie ideale pentru aplicatiile industriale si in special, ati ghicit, pentru macarale. Constructia simpla a motoarelor trifazate le face pe acestea sa fie mai compacte si mai putin costisitoare decat cele cu o singura faza, iar faptul ca acestea vibreaza mai putin le face sa si reziste mai mult in timp decat alte motoare unifazate din aceeasi clasa si care functioneaza in acelasi conditii. Aceste avantaje fac ca motoarele electrice polifazate sa se numere printre cele mai des folosite motoare electrice atunci cand este la indemana o sursa de electricitate polifazica.

Este totusi bine ca inainte sa alegem un motor electric, fie el trifazat sau nu, sa apelam la serviciile unor specialisti care sa ne poata ajuta cu recomandari in functie de tipul de aplicatie pentru care dorim sa folosim motorul, mai ales daca acesti specialisti au o experienta indelungata in constructia si repararea motoarelor electrice cum este cazul celor de la BRACO MES.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *