Corpuri de iluminat si greseli de design

Oferta de corpuri de iluminat a magazinelor de specialitate ne poate pune in dificultate prin diversitate. Printre acestea se afla si oferta mai mult decat generoasa a firmei Evalight. Dar, desi revistele si site-urile de design interior abunda in sfaturi, propuneri si sugestii, nu de putine ori gresim in alegerile noastre.

Iata o serie de erori de design pe care este bine sa le evitam, fie printr-o documentare riguroasa, fie prin decizia de a apela la ajutorul specializat al unui designer de interior.

Configuratia corpurilor de iluminat – dimensiuni, stil, amplasare – este indicat sa fie trasata in acelasi timp cu alegerea mobilierului si sa urmeze stilul general al acestuia, precum si dimensiunile incaperilor. In cazul in care se amana pentru final alegerea corpurilor de iluminat este imperios sa tinem seama de caracteristica mobilierului pentru a nu crea neconcordante estetice.

Tendinta moderna de a renunta la iluminatul central este binevenita, dar necesita o anticipare a amplasarii corpurilor de iluminat, mai ales in cazul aplicelor de perete sau a spoturilor menite sa puna in valoare un tablou sau un obiect de arta. Constructorul va trebui sa fie informat asupra acestor aspecte pentru a realiza finisaje de calitate, evitand astfel atat de inesteticile cabluri electrice aplicate direct de perete. Tot atat de importanta este si stabilirea traseelor electrice pentru a anticipa pozitionarea intrerupatoarelor in locuri cat mai accesibile, dar discrete.

Alegerea corpurilor de iluminat trebuie sa urmeze anumite criterii de luminozitate. Cunoscand caracteristicile diverselor becuri cu care sunt dotate corpurile de iluminat, respectiv tipul de lumina pe care acestea o emit – lumina usor galbuie, lumina cu tenta albastruie, de tip neon, lumina rece, lumina de zi etc. – vom putea evita erorile estetice. Ne referim aici la alaturarea putin inspirata a unor corpuri de iluminat cu becuri economice de tip fluorescent cu cele dotate cu leduri, ca fiind una dintre cele mai frecvente greseli de design.

Dupa ce am reusit sa coordonam corpurile de iluminat din punct de vedere al stilului, formei si dimensiunilor, trebuie sa acordam atentie modului in care acestea raspund scopului functional care le-a fost destinat. De exemplu, daca am creat un loc destinat lecturii, veioza sau lampadarul care vor asigura lumina necesara cititului trebuie sa aiba o orientare cat mai buna si o intensitate a sursei de lumina cat mai adecvata. Asemanator, o veioza amplasata in locul destinat relaxarii si socializarii nu trebuie sa produca o lumina care sa oboseasca ochii, iar iluminatul amplasat deasupra mesei de dining nu trebuie sa-i stanjeneasca pe cei care iau masa.

In cazul in care trebuie sa iluminam holuri de trecere, este indicat sa folosim iluminatul multiplu, amplasat lateral, la un nivel cat mai convenabil, fara a stanjeni circulatia. La fel de important este si modul in care iluminam holul de intrare, prima carte de vizita a unei case. In acest caz, lumina poate avea o stralucire suplimentara, pentru a da un plus de eleganta si vigoare unui spatiu lipsit de obicei de lumina naturala.

Sa nu uitam ca in orice situatie, natura iluminatului ales poate asigura un plus de valoare oricarui spatiu si poate crea efecte neasteptate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *