Apa calda pe gratis, cu Panouri Solare Nepresurizate

Panouri solare

Energia solara poate fi folosita nu doar pentru a genera electricitate, ci si la producerea apei calda, atat de necesara in orice gospodarie. Principiul care sta la baza constructiei panouri solare nepresurizate pentru incalzirea apei a fost descoperit in anul 1767 de catre naturalistul elvetian Horace Benedict de Saussure, care a observat ca in interiorul unei incaperi sau al unei calesti cu geamuri de sticla temperatura aerului este mult mai mare decat in exterior.

De la aceasta observatie pana la punerea ei in practica nu a trecut mult: de Saussure a construit o lada de lemn perfect izolata, acoperita cu trei straturi de sticla, ai carei pereti interiori i-a vospit in negru. In interiorul lazii-minune, naturalistul elvetian a pus o sticla plina cu apa, a carei temperatura a crescut pana la 109 grade celsius – deci cu 9 grade peste punctul de fierbere! Profitand de relieful elventian, de Saussure a repetat experimentul la diferite altitudini si in conditii diferite de clima, demonstrand ca temperatura exterioara nu conteaza, iar apa fierbe numai si numai datorita straturilor de sticla care concentreaza radiatia solara.

Primele incercari de a produce apa calda in acest mod dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, mai exact din anul 1891, an in care inventatorul american Clarence Kemp a construit o instalatie de incalzit apa bazata pe principiul descoperit de Horace Benedict de Saussure, numai ca, in locul unei sticle, a pus in interiorul unei lazi cu capac de sticla un recipient metalic de mari dimensiuni, de asemenea vopsit in negru. Pentru zonele foarte insorite, cum este statul american California, sau pentru zonele in care combustibilii fosili costau foarte mult, Climax-ul (cum şi-a „botezat” Clarence Kemp inventia) s-a dovedit a fi o adevarata mana cereasca.

In 1909, un alt american, William J. Bailey pe numele lui, a perfectionat inventia lui Kemp. Bailey a construit un dispozitiv din doua parti: incalzitorul solar propriu-zis (care functiona tot dupa principiul descoperit de Horace Benedict de Saussure, dar era compus din mai multe tevi cu diametrul mai mic, care se incalzeau mai uzsor) si un „acumulator” pentru apa incalzita. Astfel, o familie care isi instala pe acoperis inventia lui Bailey avea apa calda pana a doua zi dimineata, cand Soarele „se apuca de treaba” din nou, reincalzind apa. Din acest motiv, Bailey si-a botezat inventia (pe care s-a grabit s-o patenteze) „Day and Night”, adica „Zi si Noapte”. Si tot din acest motiv, a devenit un om de afaceri de succes, vanaznd mii de incalzitoare de apa!

Criza Petrolului din 1973 a redesteptat interesul americanilor pentru panourile solare care produc apa calda, iar apoi exemplul lor a fost urmat in intreaga lume. „Campioane” la productia apei calde cu ajutorul panourilor solare sunt trei state mediteraneene : Israelul, Cipru si Grecia, unde 30-40% din necesarul de apa calda menajera este produs in acest mod. Aceste dispozitive sunt foarte populare si in Australia, China, Japonia si in tarile Americii Latine – si nu e de mirare, pentru ca apa calda astfel obtinuta este gratis (evident, facand abstractie de investitia initiala).

Puteti si dumneavoastra să produceti apa calda in acest mod, achizitionand panouri solare nepresurizate de la firma dbsolar.ro din Pucioasa, care va ofera trei modele: de 100, 150 si 200 de litri, rezistente la grindina, cu preturile cuprinse intre 1000 si 1700 de RON.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *