Problemele pompelor de apa ale tractoarelor

Un sistem de racire al tractorului cuprinde mai multe componente, inclusiv o pompa de apa si un radiator. Aceste doua componente majore ale sistemului de racire ale tractorului difera prin functiile, problemele de rupere si procedurile corective si de intretinere preventiva.

O pompa de baza este alcatuita din trei parti majore si o serie de piese minore mai mici.

Principalele trei componente sunt: carcasa exterioara, arborele central si rotorul de apa. Un capat al arborelui rotorului se potriveste in rotorul circular, iar celalalt capat al rotorului se potriveste in carcasa. Ansamblul rotorului se potriveste in carcasa printr-un lagar etansat si o bucsa de cupru numita arbore.

O sectiune a arborelui rotorului iese din carcasa, iar pe aceasta este prevazuta o roata de unica sau dubla canelura. O cheie este folosita pentru a se asigura ca scripetele nu aluneca de pe arbore.

Rotirea continua a arborelui, care roteste rotorul, roata si paletele ventilatorului, se vor uza in timp, datorită uzurii si ruperii normale. Lagarul etansat se va deteriora in timp, la fel ca si bucsa din cupru. Rotorul se poate coroda in timp, evident prin cavitatia continua a fluidului de racire care trece prin el.

Acesti rulmenti si bucse de avarie vor genera initial niste vibratii usoare si apoi vor genera scurgerea redusa a agentului de racire prin zona rulmentilor. In acest moment, este recomandabil sa schimbi pompa de apa.

La  vechile tractoare de tip Allis Chalmers, Case, IH, John Deere, Massey Ferguson, Ford, New Holland, Kubota, Deutz, David Brown, tractoarele Farmall, roata pompei de apa este atasata la hubul ventilatorului. Daca pompa de apa neetansa nu este schimbata, exista riscul de rupere completa a rulmentului. Aceasta franare completa va face ca roata pompei si butucul sa se roteasca intr-o maniera periculoasa, iar lamele ventilatorului se pot taia de fapt in radiator, producand componente suplimentare esuate, adica radiatorul si lamelele ventilatorului se pot deteriora.

La tractoarele mai noi, lamele ventilatorului sunt actionate electric si sunt separate de sistemul de butuc si scripeti.

Inspectarea periodica a pompei poate impiedica acest lucru sau chiar mai bine, pompa trebuie schimbata dupa o anumita perioada de funcționare. O pompa de scurgere poate fi reparata repede folosind un kit de reparare a pompei de apa. Componentele kitului de reparatii pot include un rotor, arbore de rotor, garnitura, bucse, rulmenti si cleme de vanzare cu amanuntul.

Daca carcasa pompei este deteriorata, atunci intreaga pompa de apa trebuie schimbata.

Daca vrei sa achizitionezi piese agricole de schimb poti apela la AYF Piese Agricole, care detine o gama larga de piese pentru tractoare, combine, semanatori, motoare, etc. Mai multe detalii poti afla accesand www.ayfpieseagricole.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *