Cateva sfaturi pentru utilizarea aerului conditionat

incarcare freon

Pentru majoritatea soferilor, in special pentru cei care masina este ca o a doua casa, aerul conditionat este esential in drumurile de zi cu zi pe timp de vara. Asa ca majoritatea acestora la primele semne ale caldurii dau navala in serice-uri pentru incarcare freon auto.

Insa daca nu este utilizat corect si se abuzeaza de racirea interiorului masinii, poate duce la afectiuni respiratorii dar totusi in cazuri destul de rare insa cele mai intalnite sunt racelile.

Ca totul sa fie in regula acesta trebuie folosit cu masura si nu la temperaturi prea scazute. Este recomandat sa fie o diferenta de maximum 10 grade Celsius intre temperatura de afara si cea din interiorul masinii.

In situatia in care masina a stat o perioada buna in soare iar aerul din interior a devenit irespirabil este recomandata deschiderea geamurilor pana ce se mai raceste putin aerul iar dupa o perioada de cateva minute sa se porneasca si climatizarea pentru a nu se face trecerea atat de brusca de la cald la frig. In urma unei treceri prea bruste corpul uman poate avea un soc termic care consta in uscarea pielii, ochii devin tulburi si reflexele muschilor nu vor mai fi la fel si se instaureaza confuzia dar cum am spus si mai sus aceste cazuri sunt destul de rare si cel mai probabil te vei procopsi cu o raceala zdravana.

Acum daca este sa vorbim de temperatura ideala, e cu dus intors pentru ca depinde foarte mult si de organismul omului. Este totusi preferabil sa fie reglat la o temperatura convenabila astfel incat sa nu fie nici prea cald dar nici prea frig.

In ceea ce priveste utilizarea AC-ului iarna probabil ca multi soferi nu stiu cat de util este. Cu totii am avut probleme cu dezaburirea geamurilor la temperaturi scazute. Nu intotdeauna pornirea la maximum la ventilatiei sau aerului conditionat are efectul asteptat imediat dupa pornirea motorului. Inevitabil tot va trebui sa asteptam o perioada scurta de timp pana ce umezeala va incepe sa se retraga.

In primul rand, motorul imediat dupa ce este pornit este rece deci nu va avea de unde sa emane caldura pentru a putea dezaburi rapid deci preferabil ar fi sa lasati pornit motorul macar un minut inainte de a porni ventilatia. Daca totusi este permisa o vizibilitate cat de cat nu ar strica daca ati porni la drum deoarece motorul se va incalzi mai repede in mers ceea ce insemna geamurile se vor dezaburi mai repede. Daca ventilatia si AC-ul se va porni inca de la pornirea motorului acesta va avea o sarcina in plus si nu se va rezolva nimic.

Cand motorul a ajuns la o temeratura optima se poate da drumul la incalzire insa nu este recomandata setarea temperaturii la maxime ci mai de graba una de confort. In momentul in care temperatura din interiorul masinii a atins pragul optim este recomandata scoaterea hainelor groase pentru o siguranta sporita in trafic dar si pentru confortul propriu pentru ca puteti transpira ceea ce nu este deloc indicat la iesirea in frig din masina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *