Reînnoirea unui domeniu web: pas cu pas

Prelungire domenii

Dacă ai deja un site, probabil că știi că procedura de înregistrare domenii nu este una complicată. Dar ce se întâmplă cu prelungirea domeniilor odată înregistrate?

După un anumit timp, când domeniul web se apropie de perioada de expirare, trebuie realizată reînnoirea acestuia, pentru a evita pierderea domeniului sau intrarea acestuia în perioada de carantină.

În acest articol îți vom arăta ce trebuie să faci pentru a reînnoi un domeniu web și pentru a-i prelungi perioada de activitate.

Ce este un domeniu web?

Domeniul web este o adresă virtuală, rapidă și de cele mai multe ori mult mai utilă decât o adresă non-virtuală. Prin această adresă este găsit site-ul pe care îl deții, fiind identitatea ta în mediul online.

Primul lucru care trebuie făcut pentru a avea acces la un astfel de domeniu este să cumperi unul. Pentru a putea cumpăra un domeniu, trebuie mai întâi să te gândești la o serie de nume care ți se par potrivite pentru website-ultău. Acestea sunt de forma: despremame.info; afacereamea.ro; rețetevegane.ro etc. Este esențial să alegi un nume ușor de reținut, pentru a putea atrage potențialii clienți. După ce te-ai hotărât asupra unor nume, verifică disponibilitatea acestora și alege-l pe cel mai potrivit. Abia acum poți cumpăra domeniul, pentru o perioadă de maximum 10 ani.

Practic, termenul de cumpărare este impropriu folosit, căci nu cumperi efectiv domeniul, ci dreptul de folosință pe o anumită perioadă. Asta înseamnă că la intervale regulate de timp trebuie sa efectuezi niște operațiuni de prelungire a domeniului pe care l-ai înregistrat inițial. Dacă până la data de expirare nu ai prelungit domeniul, el intră într-o perioadă de carantină. Astfel, timp de până 90 de zile, domeniul nu mai poate fi accesat, iar dacă deținătorul nu plătește nici acum suma, domeniul devine liber, astfel încât orice altă persoană sau firmă îl pot înregistra pentru ei.

Dacă ai deja un domeniu ce urmează să expire, poți realiza prelungirea domeniului, fără să conteze unde l-ai înregistrat. Tot ce trebuie să faci este să introduci numele domeniului în căsuța de căutare și să apeși click pe butonul de prelungire domeniu. După aceea va trebui să completezi un formular pentru trimiterea cheii de autorizare pentru prelungirea domeniului. Vei primi apoi un email cu toate detaliile necesare.

Este de preferat să prelungești domeniul pe o perioadă de 10 ani pentru a evita pierderea acestuia și pentru a scăpa de griji. În general, primești oricum notificări speciale înainte de data de expirare a unui domeniu, însă, cu cât perioada pe care l-ai înregistrat este mai lungă, cu atât tu vei trece de mai puține ori procedura de prelungire, câștigând astfel timp.

De ce se întâmplă acest proces de prelungire a domeniilor? Pentru a confirma periodic faptul că ești deținătorul domeniului și că îl folosești. Iar dacă nu îl folosești, el poate deveni liber pentru altcineva care să îl folosească.

Încă mai ai alte întrebări referitoare la înregistrarea sau prelungirea domeniilor web? Descoperă mai multe răspunsuri în acest mini-ghid despre domeniile .ro din 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *