Avantajele de a avea un cos de fum si un semineu curate

semineu curat

Cand vine vorba de intretinerea si curatarea unui cos de fum si semineu, este mai mult decat recomandat ca acest aspect sa fie luat in vedere periodic. Trebuie retinut faptul ca semineele si cosurile de fum care nu sunt curatate periodic, avand parte de acest tip de procedeu ocazional sau, in cel mai rau caz, niciodata, pot crea probleme serioase. Unele din aceste probleme pot avea consecinte grave asupra sanatatii, pe cand altele pot duce la reperatii destule de costisitoare. Pana la urma, semineul este facut pentru a te bucura de el, nu pentru a duce la tot felul de probleme. Asadar, mai jos vei gasi avantajele de a avea un cos de fum si semineu curate.

Un cos de fum curat este mai usor de inspectat

Cand cosul de fum nu este acoperit pe interior cu depuneri de creozot si funingine, este mai usor de inspectat si verificat. De asemenea, astfel de depuneri te pot impiedica sa observi anumite probleme la cos sau semineu, probleme care pot fi remediate usor in stadiu incipient. Dar cand depunerile nu te lasa sa faci o inspectie adecvata, problemele vor fi observate cand este deja destul de tarziu, ce se poate traduce in reperatii costisitoare la cosul de fum sau semineu.

Riscurile de intoxicare cu monoxid de carbon dispar

Un cos de fum se poate infunda din multe cauze, in special cand vorbim de un semineu pe lemne. Depunerile rezultate din fum, cand se arde lemnul, si obstructii create de diverse obiecte, cum ar fi crengute, frunze, cuiburi, sau chiar animale in anumite cazuri, pot impiedica cosul de fum sa functioneze adecvat. Cand fumul si gazele de ardere sunt impiedicate sa iasa pe cos, ele se pot intoarce in casa. Monoxidul de carbon este extrem de periculos pentru ca este invizibil si nu are nici un fel de miros, in comparatie cu fumul. De asemenea, poate duce la deces cand se acumuleaza in incaperi cantitati mai mari. Mentine cosul de fum curat si nu iti asuma astfel de riscuri.

Descresc riscurile ca fumul sa se intorca si sa intre in casa

Orice fel de obstructie poate face ca fumul se se intorca din drum si sa iasa in casa in loc sa paraseasca semineul pe horn. Din fericire, fumul se poate vedea si simti, asa ca va fi usor sa iti dai seama ca este o problema la cos sau semineu. Dar, este deosebit de neplacut sa inhalezi fum sau sa ai draperiile, hainele, si alte obiecte din casa impregnate cu miros de fum. Sa nu mai vorbim ca fumul poarta si particule mici de cenusa, care se pot depune pe podea si covoare. Ca sa te asiguri ca totul functioneaza corespunzator si fumul sta departe de interiorul casei tale, opteaza pentru sisteme profesionale de evacuare.

Riscul unui incendiu pe cosul de fum este redus

De fiecare data cand faci foc in semineu, se formeaza creozot. Aceasta substanta este foarte lipicioasa, concentrata, si deosebit de inflamabila. Trebuie sa stii ca nu este nevoie de creozot in cantitati mari pentru a porni un incendiu in cosul de fum. Chiar daca incendiul nu este mare, tot are puterea de a cauza probleme la cosul de fum si sa duca la reparatii. Iar un incediu mare poate duce la o intreaga catastrofa. De aceea curatarea periodica si adecvata a cosului de fum este mai mult decat binevenita.

Creste eficienta de ardere a semineului

Cand faci foc in semineu, vrei sa vezi ca focul arde adecvat si sa simti caldura aferenta. Iar pentru a arde, focul are nevoie de oxigen. Cand cosul de fum este curatat, se creeaza o cale libera pentru aer sa intre in camera de ardere si sa alimenteze focul asa cum trebuie. Daca aerul este insuficient, focul nu va avea putere de ardere, iar lemnele risca sa ramana in semineu nearse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *