Thuja – Arborele mereu verde din grădina ta

Tuia in curte

Există mulți copaci veșnic verzi care pot fi aleși pentru grădină, dar una dintre cele mai populare specii este Arborvitae, Thuja sau Tuia cum mai este numită. Acești copaci drepți cu frunze verzi cresc într-o gamă largă de condiții climatice și de sol. Ei se numără printre cei mai buni copaci disponibili pentru a face garduri vii, o parte vitală și de bază a aproape oricărei grădini. Deci, acești copaci sunt de bază în multe grădini, astfel încât este greu să ne imaginăm o lume fără ei.

Deși există doar câteva tipuri de Arborvitae, ei sunt foarte răspândiți în grădinile din întreaga lume și sunt cunoscuți de mulți grădinari, care se bazează pe ei pentru structura de bază a grădinii lor. Tuia este văzută ca un ecran veșnic verde care lucrează 365 de zile pe an. Există sute de forme diferite, variind enorm în mărime și formă și incluzând câțiva dintre cei mai buni copaci pentru garduri vii, cum ar fi Thuja Green Giant, un copac remarcabil, care este întotdeauna în topul listei.

Numele Arborvitae provine din expresia latină „arbor vitae”, care înseamnă „arbore al vieții„. Acest nume a fost dat în mod frecvent mai multor copaci veșnic verzi, care nu au „murit” în timpul iernii, dar au rămas în mod constant vii și verzi. Dețin acea permanență care îi face atât de atrăgători în grădină, deoarece oferă un fundal stabil schimbărilor sezoniere ale celorlalți copaci și flori din grădină.

Cum arată Thuja?

Arborii Thuja fac parte din grupul mare de plante numite conifere. Aceștia sunt copacii care au conuri, nu flori și în mod normal au ace înguste verzi, nu subțiri ca majoritatea celorlalte plante. Aproape toți sunt veșnic verzi.

Există doar șase specii de Thuja și toate sunt reprezentate de copaci de diferite mărimi, de obicei în poziție verticală și conici în formă atunci când sunt maturi.

Aceștia au ace care nu sunt ca cele ale pinilor, care ies din tulpină. Ele sunt aplatizate și presate pe tulpini și se suprapun unul pe celălalt. Frunzele mai tinere se ridică puțin din tulpini și au o coloană vertebrală la capătul frunzei.

Deoarece aceștia sunt conifere, ei nu au flori, ci produc conuri. Acestea se formează la capătul tulpinilor și există conuri separate de sex masculin și feminin. Conurile de sex masculin produc polen care este suflat de vânt către conurile de sex feminin. Conurile feminine se dezvoltă în mici conuri de semințe rotunde care sunt de aproximativ 1/4 inci.

Thuja în grădină și peisaj

Thuja joacă un rol important în grădină făcând niște garduri vii minunate dense sau mai rare. Plantați singuri sau în grupuri mici, aceștia dau accent în jurul casei, în peluze sau în alte locuri. Arborii de tuia pot fi folosiți pentru a încorpora o ușă sau o intrare, pentru a schița o cale de acces. Thuja poate fi cultivată și în recipiente de diferite mărimi și utilizată pe terase și punți ca accente verticale sau rotunde care necesită foarte puțină atenție pentru a arăta întotdeauna bine.

Tuia are nevoie de tăieturi puține sau chiar deloc pentru a menține o formă atrăgătoare și poate fi plantat și lăsat să se dezvolte în mod natural. Când ajunge destul de înalt poate crea o barieră solidă care filtrează vântul, zgomotul și poluarea și oferă intimitate completă.

Tipuri de soluri

Thuja tolerează  cele mai multe tipuri de sol, dar se comportă cel mai bine în cele care dețin o cantitate bună de apă. Mai ales când sunt tineri și cresc energic, aceștia necesită o aprovizionare regulată cu apă.

Thuja va crește bine în sol acid, neutru și ușor alcalin, astfel încât nu este necesară în mod normal ajustarea pH-ului. O cantitate bună de material organic adăugată la sol atunci când se plantează va asigura o creștere densă bună în aproape orice tip de sol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *