Clorura de calciu – un produs chimic cu mai multe aplicații

Clorura de calciu este o substanță chimică în vrac utilizată într-o mare varietate de industrii. Capacitatea de producție la nivel mondial se situează în jurul cifrei de 3,5 milioane de tone pe an. Cererea poate varia semnificativ în funcție de severitatea condițiilor de iarnă din lume.

Produse

Clorura de calciu este produsă în mai multe forme, în funcție de aplicație. Fiecare dintre formulele sale este disponibilă în diferite grade, de la clasele tehnice pentru aplicații industriale până la produse de înaltă puritate și de calitate farmaceutică. În plus, sunt disponibile diferite forme cum ar fi pudră, fulgi, granule, peleți și brichete.

Proprietăți

Clorura de calciu este utilizată pe scară largă ca un desicant / lichid. Un desicant este orice material care are o mare afinitate pentru apă. În timp ce absoarbe apa, formează forme hidratate de clorură de calciu. Există cel puțin 4 nivele de hidratare – 1, 2, 4 și 6. Pe măsură ce apa este absorbită, nivelul de hidratare crește până când, în funcție de temperatură, clorura de calciu se va dizolva și va deveni un lichid foarte concentrat. Clorura de calciu are propriile sale proprietăți utile, incluzând o greutate specifică ridicată și puncte de îngheț foarte scăzute – de la -50 ° C la -60 ° C – ceea ce îi permite să fie utilizată în aplicații de răcire și dezgheț.

Aplicații

Clorura de calciu (CaCl2) este o substanță chimică în vrac utilizată pe scară largă în întreaga industrie, pentru numeroase aplicații. Se utilizează ca sursă de calciu, în procese industriale și tratarea apei, ca aditiv alimentar (E509) ca agent de separare sau întărire. Se utilizează de asemenea ca și accelerator la fixarea betonului și lichidului. Clorura de calciu poate fi utilizată pentru ponderarea pneurilor în vehiculele agricole.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a aplicațiilor sale utilizează proprietățile de deshidratare / decongelare care o fac un agent de uscare eficient din punct de vedere al costurilor și este potrivită pentru producerea de soluții concentrate cu puncte de topire / congelare scăzute. Se folosește pentru aplicații de dezghețare, în special pe drumurile care absorb apa și formează soluții cu puncte de îngheț mult mai mici decât cele ale apei, împiedicând astfel formarea de gheață. Absorbția clorurii de calciu este exotermă, ceea ce accelerează topirea gheții deja formate. Clorura de calciu este utilizată pe scară largă ca deshidratant pentru uscarea gazelor industriale și a hidrocarburilor lichide (propan, butan).

Clorura de calciu este de asemenea utilizată în industria de petrol și gaze, ca aditiv pentru lichidele de finisare în cazul în care este utilizată pentru creșterea densității și ca aditiv la nămolurile de foraj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *